Skip to content

Room 4 Kidz Blogg www.room4kidz.se

GÖR PLATS FÖR BARNEN!

There is no Planet B” är en blog startad av ”fyra studenter inom det naturvetenskapliga området som är intresserade av energi, resurser, världskonflikter, det moderna samhället”.

Ett av inläggen tog upp ”den omöjliga hamstern” som om den dubblerar sin vikt som i början av sitt liv, kan vid ett års ålder äta all majs som produceras i världen under ett helt år – på en dag!

Hm – tur att vi har en stor avsaknad av dessa hamstrar, men givetvis är parallellen att vi människor överkonsumerar och vår jord är på väg att ta slut. (Det är jorden som hamstern ätit upp till ett äppelskrutt på bilden)

Av en händelse när jag bestämmer mig för att skriva detta inlägg, börjar P1 sända programmet Tendens med tema ”Konsumtionens kraft”.

”Mänskligheten konsumerar så mycket av jordens resurser att vi om 20 år kommer att behöva två jordklot, enligt Världsnaturfonden. Det här vet de flesta av oss. Ändå fortsätter shoppingkalaset och i den rika världen ökar till och med konsumtionen. Varför?”

Så vad kan vi själva göra, rent konkret? Ett köpstopp? Det är mer än en som försökt sig på det och möjligen den första (eller mest omskrivna) är Ann-Christine, med Köpstoppsbloggen, som även gav ut en bok – Köp inte den här boken! Det är möjligt att införa ett köpstopp – eller köpstopp av vissa saker kanske?

Lite andra tips är att äta grönt, släng inte mat, stäng av energitjuvar (stand-by), sopsortering, ge bort ett Vi-träd, stöd gröna organisationer. Hm, genomförbart!

Ett livsstilsmagasins praktiska tips är ekologisk mat, mat ur glasburkar (inte plast), inga plastredskap i köket (!), stekpanna i rostfritt eller gjutjärn. För barn rekommenderar de inga plastleksaker. Det kan jag tycka är i princip omöjligt att uppnå i dagsläget med det finns ju t ex KidsWood.

Vidare vill de att vi ska ha ekotyger, flammskyddsfria elektroniska produkter och möbler (både ja och nej, för då brinner de ju väldigt lätt istället) och inte färga inte håret. Ett annat rekommenderar att vi ska lita på ekologiska och KRAV-märkta produkter, och köpa dem, köpa svensk rapsolja och mat från lokala lantbruk.

När man skriver om detta är det förstås omöjligt att inte ta upp Al Gores ”En obekväm sanning”. Under sina 12 tips, så får vi bl a råden att hänga tvätten istället för torktumla den, byt ut alla gamla glödlampor, köp färskt istället för fryst, ät mindre kött, isolera din varmvattenberedare.

Med det här borde vi kunna göra något! Dags att börja – för våra barn skull, om inte annat.

  1. Personligen; Köpstopp, Inga plastleksaker till barn, Färga inte håret
  2. Mat; Ät Grönt, Släng inte mat, Köp ekologiskt eller KRAVmärkt, Glasburkar istället för plastburkar, Sopsortera, Svensk rapsolja, Lokal mat, Färskt istället för fryst och Mindre kött
  3. Hemma; Inga plastredskap, Gjutgärn eller rostfri stekpanna, Flammskyddsfria produkter, Ekotyger, Stäng av energitjuvar, Isolera vattenberedaren, Tumla inte kläderna,
  4. Ge bort ett VI-träd och stöd en ekologisk organisation

Och framför allt – släck lamporna kl 20:30 den 26e Mars!

 

Annonser

Taggar:, , ,

%d bloggare gillar detta: