Skip to content

Room 4 Kidz Blogg www.room4kidz.se

GÖR PLATS FÖR BARNEN!

Har ni barn? 4-5 åringar ljuger så de själva tror på det. Frågan man som förälder, efter man först förfärats över att de andra barnen slår och säger dumma saker till ens barn – men insett att det inte har hänt över huvud taget, är att ska det inte sluta snart? Ljugandet alltså.

Vi blir upprörda – när andra ljuger” skriver Jenny Nordberg idag i Svenskan, och visst är det väl så – för i grund och botten har jag mer rätt! Tills man inser vem man egentligen ljuger för – och det är väl det som är det friska i oss.

Men vi gör det ändå. Varför då? Man vill undvika konsekvenser som nedan (från ”Framgångstips” med titeln ”Varför ljuga?” (fler än jag som ser det komiska i titeln?)

  • Du skulle kunna skada din status.
  • Du kommer att se dum ut.
  • Någon kommer att bli arg på dig.
  • Du skulle vara tvungen att erkänna att du hade fel eller att du gjorde ett misstag.

Men de avslutar med att säga ”Att ljuga skyddar emellertid inte din status eller gör att folk tycker om dig” Hm, just det.

Men likväl som det är en naturlig företeelse som vi kan hantera, är det rätt jobbigt att stöta på en mytoman, som inte har en enda skuldkänsla i kroppen över sitt ljugande. Lars Lagerstedt, organisationskonsult och gestaltterapeut:

Mytomanens motiv är som sagt behovet av bekräftelse, av att stå i centrum eller desperata försök att dölja den egna livslögnen

Skönt att vi inte är mytomaner, bara lite småljugare … men vad händer om småljugandet tar sig in i siffrorna? Medvetet eller omedvetet så påverkar det oss rätt mycket. När SCB börjar rapportera fel – då har vi lite större problem t ex att räntan påverkas. Artikel från svt.se: ”Fel siffror från SCB påverkar räntan

De här upprepade felen är ett problem därför att det naggar förtroendet för statistiken.

… aha!

Bra tänkt! Men även om siffrorna är rätt, hur ska man tolka dem? Pigge Werkelin är en entreprenör av stora mått från Gotland. Han har ett inlägg om statistik (siffror och statisk är annars ett otroligt säkert sätt att ljuga på – för vem orkar sätta sig in i allt?) 35% uppgång låter ju helt fantastiskt! Var det hände och varför, kanske inte är lika fantastiska nyheter.

Annonser

%d bloggare gillar detta: