Skip to content

Room 4 Kidz Blogg www.room4kidz.se

GÖR PLATS FÖR BARNEN!

Idag är det fredag – och fredagsmys för många familjer! Det är bäst att börja i tid – runt 15-tiden för nu är barnen klängiga, trötta och bara suktar efter mamma och pappa! Att man själv är trött och tärd efter veckan, vill helst bara vila huvudet, ögonen och öronen, får man lägga åt sidan – till klockan 19 sisådär när de sussar sött.

Söt mat? Från den här sidan: http://www.resurser.se/socker/ har jag hittat tabeller med ”tak” för barn. 1-3 år ska max ha 11 sockerbitar / dag (är inte det mycket?), 4-6åringar tål 12 sockerbitar. 7-10 år samt flickor upp till 14 ska ha max 15 bitar per dag (killar 11-14 kan äta 18st/dag). Hur mycket socker är det egentligen? 11 sockerbitar är 35g, som är 1400 kcal.

Vad innehåller mat i så fall? På ICA i Liljeholmen har man räknat lite och kommit fram till att t ex en Yoggi Yalla 3,5 dl innehåller 8 sockerbitar … det är 8 av 11 som en 3åring ska få i sig per dag! Med 1 dl Crunchy så får 3åringen i sig de övriga 3 bitarna. Innan frukost är över kan 3åringen redan fått sin ”dos” … Oups!

Nu har det kommit lite kritik om BMI också (uträkning) för att det är för snålt tilltaget. Frågan är om det är det, eller om vi generellt blivit lite … större! Benmärgen ni vet, den ”stora benstommen” som man hade som liten! Hm … man kan ju undra.

En diet kan ju hjälpa om man vill få lite ordning. Frågan är väl vad man ska hålla sig till! GI, LCHF eller Atkins? Något jag själv testat var att ta bort socker och jäst ur all mat. I det ingick även att utesluta sådant som jäser eller förvandlas till socker i magen t ex potatis och havregrynsgröt.

Frukosten uteblev nästan helt för att det finns jäst i bröd, socker i ost, smör, pålägg och mjölk, jäst i havregryn och socker i sylten och kaffe ska man ju helst undvika. Men det blev mycket god mat, kryddor är sällan sötade! Och det går att börja dagen med en gryta!

Men för mycket av det goda är inte bra det heller … ibland går det inte som man tänkt sig (Aftonbladet: Fibrer spräckte tarmen). Lite lagom är bra, precis som vanligt!

Annonser

Taggar:, ,

%d bloggare gillar detta: