Skip to content

Room 4 Kidz Blogg www.room4kidz.se

GÖR PLATS FÖR BARNEN!

Av en annan anledning har jag kollat lite på nätet om gungor och vem som får sätta upp gångor. Frågan var om en förening som inte har någon fastighet (varken hus eller mark) får sätta upp en gunga. Jag fann denna passus (länk)

Vilka typer av lekplatser regleras av EN 1176-x och 1177?
Säkerhetsstandarderna EN 1176-x och 1177 reglerar offentliga lekplatser, däribland lekplatser i offentliga parker och förskolor, skolor och kyrkor samt lekplatser i gemensamma trädgårdsutrymmen i bostadsfastigheter.

Säkerhetsstandarderna gäller inte för nöjesparker, vattenparker, rullskridskoparker, idrottsanläggningar eller egna hem. Observera:  en  vanlig  lekplats  kan  ändå  finnas  i någon av dessa anläggningar, t.ex. intill en simbassäng utomhus.”

Det borde då inte gälla en allmänning, det är inte en offentlig lekplats. Nu texten ovan från ett företag som säljer lekparker så låt mig gräva lite till (länk) …

”Underlaget till gungor, Klätterställningar och dyliga redskap skall vara stötdämpande”

Hur är det då om man slår upp en gungställning på en sandstrand? Den kan man väl säga är stötdämpande, om någon skulle fråga?! Eller? Jag hittade även en egen site om Lekplatsbesiktning och varför det ska göras. Det är också ett företag, som säljer lekplatsbesiktningar. De trycker på att ..

” Dessutom anges att tomter och allmänna platser skall utformas så att de är tillgängliga för och kan användas av personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga”

Om man då är en förening, som ska ha en gunga på en sandstrand, och sandstranden är belägen på en ö – har man då inte problem med själva öns beskaffenhet?! En liten skärgårdsö är oftast lite svåråtkomlig, även för oss vanliga dödliga när vi bär på 20kg packning inför midsommar eller semesterveckan …
Många lagar trycker dock på ”fastighetsägaren

”Fastighetsägaren ansvar Fastighetsägaren som till exempel kommunen, en skola, bostadsbolag, eller bostadsrättsföreningar, har ansvar för att lekplatsens egenskaper upprättshålls (PBL). Ansvaret för att utrustning ska vara säker gäller oavsett tillverkningsår (PSL).”

Vill man ändå titta som fastighetsägare vad man kan göra så finns (samma) information på fastighetsagarna.se (direktlänk). Och till slut hittade jag även det här, så det finns inga kryphål (sista sidorna på denna sida):

”Det innebär att styrelsen i en samfällighet har samma ansvar för sin gemensamma lekplats som kommunen har för sina anläggningar”

Då är det bara dags att lära sig. Den här foldern hade några bra bilder på vad man ska tänkta på med fallhöjd och underlag för en lekplats – men det kan nu vara en överkurs om det redan är bekräftat att lekplatsen inte är offentlig! Men det är fina bilder … ! Folder länk
Så vad är då summan av kardemumman? Köp en bra gungställning! T ex en ”riktig” gunga som t ex ett dagis skulle haft (PSL = Produktsäkerhetslagen). Och där har ju kompisgungorna fått stor genomslagskraft … inte bara i lilla Fagersta antar jag!
Nu ligger sådana gungor på allt från 15 till 100 000kr. Lite andra förslag för privatmarknaden från ViiVilla 2009 här, och här är ett förslag på hemmabygge här (Byggahus.se forum) för lite under 2000kr! Shoppa på internet (Sportamore) här (och jag gillar ordleken i deras namn!).
Till slut ska vi väl ha de ”riktiga länkarna” också – till de som bestämmer
  • Konsumentverket (länk)
  • Konsumentverkets folder (länk)
Gunga lungt i sommar, det är allt jag kan säga!
Annonser

%d bloggare gillar detta: